TUMS Meetdiensten
Interesse in een meter of energiemonitoring Offerte aanvragen
Interesse in een meter of energiemonitoring Offerte aanvragen

Verplichting Energielabel C komt dichterbij

Over een aantal weken moeten kantoren beschikken over minimaal een Energielabel C. Gaat dat lukken?

Spannend

Het wordt spannend de komende weken. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren over minimaal energielabel C beschikken. Deze verplichting geldt voor kantoren groter dan 100 m². Voldoet een kantoor niet aan de eis, dan mag het kantoor vanaf 1 januari 2023 niet meer gebruikt worden. Kantooreigenaren en gebruikers hebben zich hier al jaren op kunnen voorberreiden want deze verplichting staat al in het Bouwbesluit 2012. Eigenlijk is er sprake van een tussenfase, want de overheid heeft al laten weten er naar te streven dat vanaf 2030 alle kantoren beschikken over energielabel A.

Omroep Zeeland

Enkele weken geleden heeft Omroep Zeeland bericht hoe de vlag er bijhangt in de provincie Zeeland. Daarin kwam naar voren dat 27 procent van de kantoren nog  altijd niet de noodzakelijk maatregelen heeft getroffen en/of een nieuw label heeft aangevraagd. Daarmee scoort Zeeland slechter dan de rest van Nederland, waar dit percetage 21 procent bedraagt. Zie ook dit overzicht.
In Zeeland hebben 988 panden nog een D, E, of F-label. Bijna de helft beschikt zelfs over een G-label. Naar verwachting zullen de gemeenten, die moeten handhaven, niet direct boetes gaan uitdelen. Wel heeft de overheid aangekondigd met een richtlijn voor het handhaven te zullen komen.

EMI

Energiemonitoring

Het wordt dus dringen tijd om in actie te komen, mocht uw pand niet over het vereiste energielabel beschikken. TUMS Meetdiensten kan u op verschillende manieren helpen. Het begint met energiemonitoring: het verkrijgen van inzicht in het energieverbruik van uw kantoor. Daarvoor hebben we met EMI (Energie Management Informatie) een gebruiksvriendelijke tool ontwikkeld. EMI biedt u een overzicht van alle energiestromen, bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik of het gasverbruik. U kunt over elke gewenste periode rapportages van uw meetgegevens maken, deze bewerken in zowel grafiek als ook tabelvorm en opslaan.

Meer over EMI

Tussenmeters

Ook kan het handig zijn om gebruik te maken van tussenmeters. Een tussenmeter is te vergelijken met een extra meter. Met een tussenmeter krijgt u inzicht in het energieverbruik van verschillende ruimtes, apparaten of machines.  Hierdoor kunt u ook het effect van energiebesparende maatregelen beter beoordelen. En natuurlijk kunt u dankzij tussenmeters energiekosten doorbelasten/ toewijzen aan bepaalde afdelingen/ gebruikers Door gebruik te maken van tussenmeters kunt de energieverbruikskosten doorbelasten/ toewijzen aan bepaalde afdelingen/ gebruikers op basis van werkelijk gemeten waarden.