Energiebesparing met behulp van meetdata
De energietransitie heeft tot gevolg dat er veel aandacht is voor duurzame energie. In de plannen zie je veel voornemens om windenergie te stimuleren, op land en vooral ook in de Noordzee. Op steeds meer daken zie je zonnepanelen en op het platteland verrijzen zonneparken. Het gaat zo snel dat de netbeheerders in toenemende mate moeite hebben om deze plannen in te passen in hun netwerken. De netwerken moeten verzwaard en uitgebreid worden en dat gaat helaas niet zo snel. Daarom kleuren steeds meer gebieden ‘rood’; gebieden waar de beheerders over onvoldoende transsportcapaciteit beschikken.
Minder aandacht is er voor energiebesparing, hoewel de huidige energieprijzen daarin nu wel voor een kentering zorgen. Toch ligt het voor de hand om te kijken naar mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen, in woningen en kantoren en industriële ondernemingen. Een lager energieverbruik leidt immers tot lagere kosten. Er is ook een andere noodzaak om hiernaar naar te kijken, want via wet- en regelgeving wil de overheid het energieverbruik beperken.
Energiemonitoring: van meetdata naar informatie
TUMS Meetdiensten wil haar klanten helpen met het verlagen van het energieverbruik door inzage te geven. Effectief energie besparen gaat niet zolang u uw verbruikscijfers van uw energieverbruik niet goed in continu in beeld hebt. Dankzij technologische ontwikkelingen als big data, kunnen we steeds meer op het gebied van meten. We kunnen meetdata meer en beter vastleggen.
We hebben daarom een handig webportal ontwikkeld, met de naam EMI. EMI staat voor Energie Management Informatie. Dankzij EMI krijgt de gebruiker inzicht in de meetdata van alle meters die in uw panden aanwezig zijn. EMI geeft een overzicht van alle energiestromen. Snel, eenvoudig en op elk gewenst detailniveau. De gebruiker kan zelf bepalen hoe hij de informatie weergegeven wil hebben:
- Weergave van verbruik of vermogen.
- Historie en actuele waarde van het gecontracteerde transportvermogen van de regionale netbeheerder.
- Opsplitsing in normaal en laag tarief.
- Doorklikken naar ieder detailniveau (maand-, dagtotalen, kwartierdata).
- De periode is vrij instelbaar.
- KNMI temperaturen voor de relatie met de buitentemperatuur.
Het is mogelijk om het verbruik, maar ook het vermogen of de levering of teruglevering te monitoren.
Er zijn dus al verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te monitoren. Maar EMI biedt meer! De gebruiker kan ook analyses maken van het verbruik per locatie en periode en deze desgewenst met elkaar vergelijken. EMI maakt automatisch rapportages aan.