Samen verduurzamen
Jan Louws is onze Manager Account- & Energiemanagement. Een van zijn klanten is netbeheerder Stedin. TUMS is voor Stedin de installatieverantwoordelijke en voert voor hen meetdiensten uit. Energiemanagement via het EMS -systeem van TUMS is daar een belangrijk onderdeel van, vertelt Jan: “We monitoren alle energiestromen,. Waar gaan de stromen precies naartoe in een gebouw? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we energie kunnen besparen?”
Besparingsdoelstelling
Vanaf 2021 nam de energiebesparingsvraag bij Stedin verder toe, mede als gevolg van de doelen die zijn gesteld in het Klimaatakkoord van Parijs. Jan: “Het vervangen van oude installaties ligt voor de hand bij besparingstrajecten, maar is een kostbare investering én er zijn andere mogelijkheden. Daarom nam ik contact op met Roel Derks van Qien, gebouwbeheerssysteem verantwoordelijke, om de wensen van Stedin eens nader te bespreken. De software van Qien is een systeem dat ingrijpt op het bestaande gebouwbeheersysteem van de klant en helpt organisaties met het efficiënter, groener en gezonder maken van hun gebouwen. Hun software maakt klimaatinstallaties adaptief.”
De wens van Stedin was om minimaal 15% energie te besparen. “En na grondig onderzoek van de bestaande energieverbruikspatronen en mogelijke besparingsmogelijkheden, bleek dat we samen met Qien die besparingsgarantie aan Stedin ook konden garanderen”, aldus Jan. Als eerste pilotlocatie werd gekozen voor Stedin Utrecht, een groot kantoorpand dat in 2018 voor het laatst is gerenoveerd. De installatie omvat een combinatie van stadsverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen.
Resultaat
TUMS en Qien gingen samen aan de slag en realiseerden binnen een jaar tijd een gemiddelde besparing van 48% op klimatisering voor het kantoor van Stedin. Jan: “Dit zijn enorm goede resultaten!” Jan benadrukt hierbij dat het binnenklimaat naar wens is gebleven: klachten waren er niet en zijn er ook niet gekomen. “Met een oplossing als deze, die gebruikmaakt van lokale klimatologische omstandigheden en slimme algoritmes, kan er heel veel bespaard worden. Dat moge duidelijk zijn!” Hij concludeert dat, als er zelfs bij een vrij recent gerenoveerd pand een energiebesparing op klimatiseren gerealiseerd kan worden van 48%, er nog zoveel meer installaties in Nederland beter kunnen worden ingeregeld zonder ingrijpende aanpassingen.
“Naar aanleiding van deze resultaten is dan besloten dat we ook een aantal andere locaties van Stedin gaan aansluiten op de software van Qien. Het gaat om de locaties van Stedin in Goes en Delft, dit zijn beiden pas gerenoveerde kantoren met toch nog een groot potentieel tot optimalisatie”.
"Met een oplossing als deze, die gebruikmaakt van lokale klimatologische omstandigheden en slimme algoritmes, kan er heel veel bespaard worden. Dat moge duidelijk zijn!" Jan Louws, Manager Account- & Energiemanagement
Samenwerking TUMS en Qien
Jan: “Als erkend meetverantwoordelijke in de zakelijke mark zoeken we graag de samenwerking op met andere partijen, zoals Qien, om samen de verduurzamingsslag bij onze klanten te kunnen verzorgen. Het mooie van Qien vind ik dat zij met hun applicatie goed rekening houden met de weersverwachting, onnodig verwarmen of koelen is daarmee verleden tijd, wat een enorm besparingspotentieel biedt”.
De samenwerking met Qien bevalt Jan goed. Hij heeft regelmatig contact met Roel Derks en met Niels de Jong over de stand van zaken en gaat bijvoorbeeld gezamenlijk met hen naar de klant voor een voortgangsgesprek. “De ontzorging wat betreft de performance van de gebouwinstallatie is zeer prettig, daar hoeven wij als TUMS niet meer naar te kijken. En als er wat is, dan komt Qien bij ons op de lijn.”
Meer over Qien
Qien is gebouwbeheerssysteem verantwoordelijke en helpt organisaties met het efficiënter, groener en gezonder maken van hun gebouwen. Hun software maakt klimaatinstallaties adaptief. Dit zorgt voor een aanzienlijke energie- en kostenbesparing, minder operationele werkzaamheden én een gezond en prettig binnenklimaat.
Netcongestie
Qien helpt ook bedrijven waar netcongestie een rol speelt. Zij kunnen het profiel dat gemoeid is met het klimatiseren van het gebouw aanpassen, zodat er tijdens kantooruren capaciteit vrijkomt voor bijvoorbeeld laadpalen. Dit is in de basis de oplossing voor netcongestie zonder dat de aansluiting verzwaard moet worden. Het gebruik van batterijen voor netcongestie is in wezen dezelfde oplossing.
Stadsverwarming
Bij gebruik van stadsverwarming kunnen zelfs minder goed geïsoleerde panden efficiënt worden verwarmd, omdat stadsverwarming een hoog temperatuursysteem is. Met Qien wordt energie bespaard en kunnen meer gebouwen worden aangesloten op een warmtenet, aangezien een warmtenet een maximale capaciteit heeft. Wanneer meerdere gebouwen binnen één warmtenet worden aangestuurd met Qien, dan kan de piekvraag worden begrensd. Het voorkomen van overbelasting van het energienet is ook binnen warmtenetten een uitdaging.
Wil je ook weten wat jouw besparingsgarantie is en hoe je (verder) kunt verduurzamen?
Neem dan contact op met Stephan Speksnijder, hij vertelt je er graag meer over, E. sspeksnijder@tumsbv.nl, M. 06 83 03 43 49.