TUMS Meetdiensten
Interesse in een meter of energiemonitoring Offerte aanvragen
Interesse in een meter of energiemonitoring Offerte aanvragen

De uitvoering van het Klimaatakkoord gaat de komende jaren veel geld kosten. De afgelopen week hebben we kunnen merken dat dit geen overbodige luxe is, maar geven we het geld wel op de juiste manier uit?   

Veel geld

De overheid heeft onlangs haar plannen bekend gemaakt hoe we in Nederland de klimaatverandering te lijf gaan en de CO2-emissie willen reduceren. Die plannen kosten geld, veel geld en gaan bedrijven en burgers raken. We moeten van het gas af, maar dat kost miljarden. Die miljarden komen nog eens naast de 10 miljard SDE-subsidie die al jaarlijks wordt vrij gemaakt voor duurzame projecten.
Ik begrijp dat we als Nederland een bijdrage willen leveren om de CO2-uitstoot te verminderen. Maar het lijkt wel of we in Nederland vergeten dat we te maken hebben met een mondiaal probleem dat wereldwijd moet worden aangepakt.

Win-win

Globaal kun je volgens mij twee dingen doen. De CO2-emissie reduceren tot ongeveer nul, wat we nu in Nederland van plan zijn. Je kunt de CO2-uitstoot echter ook compenseren op een natuurlijke wijze, zoals het aanplanten van bomen. Die nemen immers CO2 op en stoten zuurstof uit. Een win-win zou je zeggen.
Dat wat we met onze plannen in Nederland jaarlijks aan CO2 emissie willen reduceren, wordt weer meer dan volledig teniet gedaan door de wereldwijde ontbossing. Jaarlijks verdwijnt nog steeds 8,8 miljoen hectare bos (10 miljard bomen!).

Bomen

Met die 10 miljard SDE subsidie per jaar komen we al een heel eind als we in het buitenland jaarlijks grond kopen en daar bomen op planten, of nog beter: direct bosrijke gronden aankopen. In Brazilië wordt het regenwoud om economische reden gekapt. Wij hebben volgens mij goede duurzame èn economische redenen om daar gebieden te kopen en die vol te zetten met bomen.