TUMS Meetdiensten
Interesse in een meter of energiemonitoring Offerte aanvragen
Interesse in een meter of energiemonitoring Offerte aanvragen

Duizenden kantoorpanden beschikken niet over energielabel C dat vanaf 2023 verplicht is

Aanscherping wet- en regelgeving

Door al het Corona-geweld in de media zou je het bijna vergeten, maar we zitten in een energietransitie. Naast het stimuleren van duurzame energie waar we allemaal getuige van zijn – kijk maar eens naar het toenemend aantal zonnepanelen of de windturbines zee – hebben we ook te maken met een aanscherping van de wet- en regelgeving.

Energielabel C

In juli 2019 kregen veel bedrijven al te maken met de Informatieplicht Energiebesparing. Deze moet ondernemers aanzetten tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Recentelijk bleek dat veel bedrijven hier nog niet aan voldoen. Reden voor de overheid om handhaving aan te scherpen. Vanaf 2023, over ruim twee jaar dus, moeten kantoren in Nederland minimaal over energielabel C beschikken. De eis geldt voor kantoorpanden die groter zijn dan 100 m2 .

Van de nood een deugd

RTL berichtte begin oktober dat slechts 21.000 van de 62.000 kantoren aan deze wettelijke eis voldoet. De meeste kantoren beschikken dus over een lager energielabel of hebben nog niet eens een energielabel geregistreerd.  Nu hebben veel kantoor-eigenaren momenteel wel iets anders aan hun hoofd. Maar je kunt van de nood ook een deugd maken en deze tijd aangrijpen om de nodige aanpassingen door te voeren. Vaak zitten de medewerkers thuis; zij zullen daarom geen hinder ervaren. Bovendien blijkt dat een fors deel van de investeringen zich snel laat terugverdienen en zorgen de aanpassingen voor een prettiger werkomgeving voor de gebruikers van het kantoorpand.

EMI

Denk daarbij – voor zover u dat nog niet heeft geregeld  – ook aan een tool om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Eigenlijk is zoiets al verplicht als onderdeel van de Informatieplicht Energiebesparing. Onze webportal EMI (Energie Management Informatie) is hiervoor geschikt en geeft een overzicht van uw elektriciteits- en/of gasverbruik.

Bert van Houten,
Business developer TUMS Meetdiensten