Betrouwbare energiemetingen voor duurzame ambities
Almere is sinds 1984 een officiële gemeente en telt op dit moment iets minder dan 230.000 inwoners. Hiermee is zij de achtste grootste stad van Nederland. De gemeente bestaat uit 6 stadsdelen: Buiten, Haven, Hout, Pampus, Poort en Stad.
Gemeente Almere heeft ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Zij ontwikkelden een speciaal programma, waarmee ze investeren in de kwaliteiten van de stad: Almere 2.0. Hieronder valt ook het investeren in duurzaamheid.
Een aantal speerpunten uit het programma:
- Een toekomstbestendige energievoorziening voor de hele stad;
- Grondstoffen beter benutten en hiermee werken naar een afvalloze stad. Het doel is om in 2030 de helft van de huidige primaire grondstoffen te gebruiken;
- Samenwerken met bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke partners om op die manier bij te dragen aan verduurzaming van de stad én regio;
- Inzetten op circulaire bedrijvigheid, zodat er meer werkgelegenheid en economische groei gecreëerd wordt.

Duurzaamheidsdoelstelling gemeente
“Almere heeft in haar duurzaamheidsagenda de ambitie uitgesproken dat gebiedsontwikkeling, beheer & groot onderhoud en inkoop & aanbesteding gemiddeld 50% duurzaam is in 2025 en volledig duurzaam in 2030.”
Dienstverlening TUMS
Als erkend meetverantwoordelijke begeleidt TUMS het volledige traject: van advies over meetinrichtingen tot installatie, beheer en rapportage. Zo is de gemeente verzekerd van een betrouwbare partner op het gebied van meetdiensten. De samenwerking tussen TUMS en gemeente Almere is inmiddels gestart en TUMS zal dienstverlening verrichten door:
- Plaatsen van meetinrichtingen elektriciteit;
- Het verzamelen van meetdata;
- Energieverbruiken vaststellen en valideren;
- Verzenden verbruiksgegevens naar netbeheerders;
- Periodieke controle en onderhoud van meters;
- Weergave locaties en data van de locaties in het EMI-portaal.
Concreet gaat het hierbij om circa 1.000 meetinrichtingen, waaronder ruim 100 nieuw te plaatsen meetinrichtingen elektriciteit. Daarnaast zal TUMS de gemeente Almere in de toekomst ook gaan voorzien van bruto productiemeters en het uitlezen van kleinverbruiksmeters.

Bijdrage aan duurzaamheid en energiebeheer
De samenwerking tussen TUMS en gemeente Almere draagt direct bij aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente. Met betrouwbare meetdata kunnen gebouwen efficiënter worden beheerd, wordt verspilling tegengegaan en wordt de CO₂-uitstoot structureel teruggedrongen.
Waarom gemeente Almere voor TUMS koos
Gemeente Almere koos voor TUMS Meetdiensten vanwege de ervaring, onafhankelijkheid en het complete dienstenpakket als meetverantwoordelijke. Ook de persoonlijke aanpak en korte lijnen maakten het verschil.
Benieuwd wat TUMS Meetdiensten voor jouw organisatie kan betekenen? Bekijk meer klantcases of neem direct contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.