TUMS Meetdiensten
Interesse in een meter of energiemonitoring Offerte aanvragen
Interesse in een meter of energiemonitoring Offerte aanvragen

Veel bedrijven komen Informatieplicht niet na

Ruim 44,000 bedrijven hebben inmiddels gerapporteerd energiebesparende maatregelen te hebben genomen en voldoen daarmee aan de Informatieplicht.

Maatregelen

Het was een bericht dat, zo vlak voor de Kerst weinig aandacht kreeg, maar op 17 december berichtte het RVA dat 44.000 bedrijven voldoen aan de Informatieplicht.  Via een speciaal loket hebben deze bedrijven laten weten energiebesparende maatregelen te hebben genomen. Uit de rapportages blijkt dat meer dan de helft van de toepasselijke maatregelen al volledig is doorgevoerd. De meest getroffen maatregelen zijn het aanbrengen van ledverlichting en het isoleren van spouwmuren.
Het verbruik waarover is gerapporteerd, komt overeen met het gemiddeld gasgebruik van ca. 1,3 miljoen 4-persoonshuishoudens (2,1 miljard m³) en het elektriciteitsverbruik van gemiddeld 3,7 miljoen 4-persoonshuishoudens (16,5 miljard kWh).
De Informatieplicht geldt voor bedrijven die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas gebruiken.

Actie

Dit resultaat lijkt mooi, maar volgens het energienieuwsbureau Energeia zijn er tussen de 70.000 en 90.000 bedrijven die moeten voldoen aan de Informatieplicht.  RVO wijst er dan ook op dat deze bedrijven het risico lopen hierover te worden aangesproken door het bevoegd gezag (gemeente) en uiteindelijk een dwangsom riskeren.
Kortom, voor bedrijven die nog niet aan de Informatieplicht voldoen, wordt het hoog tijd om in actie te komen. Eigenlijk kost dat niet eens zoveel moeite. Uit de rapportages blijkt dat al. De overstap op ledverlichting en het isoleren van spouwmuren kost namelijk niet zoveel tijd en levert gelijk geld op.

Inzicht en tussenmeters

Wat ook direct geld oplevert is het verkrijgen van inzicht in het energieverbruik. TUMS Meetdiensten beschikt met EMI over een tool waarmee u direct uit de voeten kunt. EMI, wat staat voor Energie Management Informatie,  geeft een overzicht van al uw energiestromen, bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik of het gasverbruik.
Om inzicht te krijgen in het verbruik van apparaten, machines of ruimtes kunt u ook gebruikmaken van tussenmeters. Handig en soms ook noodzakelijk om dat inzicht te hebben. Tussenmeters zijn relatief eenvoudig te installeren en leveren hun geld al snel op. Daarom maken steeds meer bedrijven gebruik van tussenmeters.