Op z’n kop
Het zal niemand zijn ontgaan: de energievoorziening in Nederland staat flink op z’n kop. Het recente Klimaatakkoord van het kabinet onderstreept dat Nederland momenteel een energietransitie ondergaat. We zullen in de toekomst geen gas meer gebruiken (in elk geval geen Nederlands gas meer) en veel meer elektriciteit. En deze elektriciteit zal steeds vaker duurzaam worden opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen of windturbines. Warmte en waterstof zullen ook deel gaan uitmaken van de energiemix.
Natuurlijk kunnen we niet gelijk van de vloer op zolder en zullen er nog veel jaren verstrijken alvorens onze energievoorziening CO2- neutraal is. Maar we zijn onmiskenbaar onderweg.
Meten, data en algoritmes
Was de ‘oude’ energievoorziening in zekere zin overzichtelijk en duidelijk, dat geldt zeker niet voor de ‘nieuwe’ energievoorziening. De energietransitie zal iedereen raken en het speelveld zal er heel anders uit gaan zien, met andere rollen, verantwoordelijkheden, taken en werkzaamheden en ook met andere spelers.
Het is mijn overtuiging dat in de nieuwe constellatie het ‘meten’ alleen maar belangrijker wordt met al deze verschillende partijen, alleen al omdat er meer verrekend moeten worden. Tegelijkertijd zal data in combinatie met algoritmes steeds meer een rol gaan spelen in de ontwikkeling van een betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening. Dat alles is voor mij reden om af en toe mijn licht te laten schijnen op wat zich momenteel voltrekt.
Dat zal ik doen via een persoonlijke blog. De eerste staat inmiddels op deze site.
Bert van Houten,
Business developer TUMS